Julekort fra studiet

Mads Led Behrend

På initiativ af SPOT Festival har Mellemblond og tre andre af de bands og solister, der spillede på festivalen tidligere i år, fortolket en kendt julesang eller -salme ind i deres lydunivers. De fire fortolkninger er deres og vores adventsgaver til jer. Vi har talt med Kristoffer Munck Mortensen fra Mellemblond om deres bidrag til projektet.

 

- For mig betyder det meget, hvilke ord der er i en sang, og jeg kunne ikke rigtig finde nogle danske julesange, som jeg synes der passede. Der er ligesom to slags julesange; der er de folkelige – eller de profane – og så er der de religiøse, og jeg kunne ikke rigtig finde nogen som jeg kunne få mig selv til at synge. Enten var der for meget Gud over dem, eller også var der for meget børne-jul i det.

- Måske er der et hul dér, hvor der er plads til nye sange, vurderer Kristoffer.

 

Elvis på godt og ondt

Projektet gik ud på at Mellemblond skulle fortolke en julesang eller -salme, som var offentlig ejendom, filme den og aflevere musikken med tilhørende video. Mellemblond besluttede sig for at fortolke Santa Lucia på italiensk.

- Egentlig er vores video en direkte reference til Elvis Presleys udgave af Santa Lucia, og jeg forsøger egentlig bare at mime hans version – på godt og ondt, ler Kristoffer.

Det utraditionelle valg at synge en julesang på italiensk har åbnet op for nogle andre tilgange til vokalen, end Kristoffer normalt bruger i Mellemblond:

- Det var en sjov udfordring for mig at synge de italienske ord og forsøge at komme så tæt på Elvis’ fraseringer som muligt. Der er bare noget ved de italienske ord, som gør dem fede at synge. Så det er vel også en slags frikvarter fra teksterne og hvad de betyder. I stedet for at lytte efter ordene i teksten, så er det mere en generel stemning som folk kan opfange i videoen og tage til sig.

- Og så synes jeg det var en anderledes og sjov reference, og det er selvfølgelig lavet med et glimt i øjet. Det håber jeg at folk kan se.

 

Uhøjtidelig højtid

Projektets stramme tidsfrist har gjort at Mellemblond måtte finde tid mellem indspilninger, for at optage videoen og arbejde konstruktivt med begrænsningerne.

- Vi var i studiet for at arbejde på den nye plade, og så var der et break mellem indspilningerne, hvor vi havde mulighed for at optage videoen. Der er egentlig ikke så meget historie bag – vi ville bare optage mig, der spiller sangen med en guitar, og så se hvad der skete. Men der er selvfølgelig en umiddelbarhed og en naturlig intimitet over videoen, som skaber en mere afslappet og uhøjtidelig stemning, som jeg synes passer rigtig fint til, at det er lavet til en julekalender, fortæller Kristoffer.

 

I går og i morgen

Mellemblond kan se tilbage på et virkeligt interessant efterår, hvor de både har indgået en bookingaftale med Volcano og skrevet kontrakt med pladeselskabet Tigerspring, der udgiver deres kommende album. Som en af de sidste koncerter i sommerturneen inden Mellemblond gik i studiet, husker Kristoffer tydeligt deres koncert på SPOT Festival.

- Det var en fantastisk oplevelse at spille på SPOT Festival. Jeg følte, at vi gav en virkelig god koncert på et fyldt Radar, og SPOT-publikummet var virkelig søde mod os. Der var en rigtig god atmosfære – og så fik vi også en virkelig god anmeldelse af koncerten, så det var generelt ret fedt, fortæller Kristoffer

Siden deres sommerturne har Mellemblond mest været i studiet for at arbejdet på den nye plade, som kommer til marts næste år. Pladens første single og musikvideo – ’Et Øje’ er ude lige nu. Til april tager de på turné med det nye album.