LeneEthelbergJensenB650
Foto: Kim Daugaard

25 bands i ørerne dagligt i fem dage

Anders Jørgensen

I løbet af fredagen spiller 16 udvalgte og ukendte bands på ORA’s Bluespot-scene på Godsbanen. Lene Ethelberg er en af de dommere, der har lyttet sig gennem 134 bands på sådan cirka fem dage for at finde de rette til plakaten

- Jeg var overrasket over det høje niveau og hvor meget de nye og ukendte bands har gjort ud af tingene omkring selve musikken, designet, fotos osv. Det er som om, at de har fat i, at det hele skal tænkes med, fortæller Lene Ethelberg, der er leder af øvelokale-landsbyen Monorama i Aarhus.

Hun og fire andre dommere fik links til 134 bands sider fra forskellige onlinefællesskaber og lyttede sig derefter gennem bunkerne på en lille uge. 16 bands har derfor fået chancen for at blive hørt og set ved de korte, intense Bluespot-koncerter i Den Rå Hal gennem hele fredagen af Spot.

Sådan foregik selve lytningen

Men hvordan barberer man lige den rockged, når man skal nå at høre i snit 25 bands om dagen og yde dem retfærdighed?

- Jeg satte fire scener i alt for gennemlytningen. Havestuen hjemme i Brabrand med kaffe og hovedtelefoner. Mit hjemmekontor med højtalere, mens jeg sad og lavede bunker af bordpynt til min søn Lukas’ konfirmation. I sengen om aftenen med hovedtelefoner på og så ude på Monorama, siger Lene Ethelberg, der ikke ser ud til at være tyndslidt af opgaven.

Lene er ikke medtaget af al den musik i ørerne

Hun kan også stadig både høre og tale efter den massive omgang ny og ukendt rock, elektronisk og pop. Faktisk synes hun, det har været en fed oplevelse.

- Der har været højere standard blandt bandsne, end jeg havde forventet, og de er også mere proffe, end jeg havde regnet med, siger hun med et festivalsmil og fortsætter:
- Opgaven er finde en standard ud fra at have lyttet til de første 20 bands og så sortere og vurdere ud fra den. Jeg vurderer blandt andet, hvad der er godt ud fra kompositioner, forsangerens vokal, om lyduniverset hænger sammen, og det er godt produceret. Når jeg så kommer lidt længere i bunken, går jeg tilbage og hører nogle af de første igen for at se, om der er rykket ved standarden. Det gjorde nok, at enkelte alligevel blev valgt fra.

Lene Ethelberg hørte mindst tre numre med hvert band, og de af dem, som har lavet deciderede albums, hørte hun lidt mere rundt i.

De fem dommere på Bluespot har givet point fra 1-5 og hørt de samme 134 bands. De bands, der har fået færrest point, har vundet. Lene Ethelberg fortæller, at der var en ret god samhørighed mellem dommernes ører. Ikke et eneste band fik eksempelvis både 1 og 5 fra panelet.

Du kan høre de mange nye vindere resten af fredag indtil omkring midnat i Den Rå Hal.