Foto: Indians

SPOT får havudsigt og bevæbner sig med poesi, indianere og karriere-kanoner

Mikkel Møl Dalsgaard

SPOT er på trapperne og de seneste programtilføjelser bringer desperation, følsomhed og et bredt udvalg af hiphop, flabede rim, reggaeton, urban og poprocket indie-postpunk til Aarhus, når vi forhåbentlig har sagt farvel til sæsonens sidste snestorm.

Ocean View ignorerer normerne og ser stort på glitzy markedsføring med deres rene og ærlige DIY-tilgang. Desperat og aggressiv er de ord, der er brugt om debutalbummet, “No End”, og Ocean View er fortællingen om jagten efter at knytte forbindelser og holde sig tro mod hjertet.

Indians aka. Søren Løkke Juul debuterede i januar på det britiske label 4AD med følsom vokal, åbne guitarakkorder og elektroniske klangflader, men allerede i 2012 turnerede han i USA som support for store acts som Beirut og Other Lives, og er blevet sammenlignet med bl.a. Bon Iver.

De to selskaber Skandinavian og We Do Management præsenterer to navne, Helsinki Poetry og Mont Oliver. Førstnævnte er beviset på, at et umage par kan skabe mageløse resultater. Duoens ene halvdel, Ebbe Frej, arbejder med mørke støjklange, mens Rune Vigil dyrker lette poetiske strejf. Resultatet er særegen støjpop med alverdens metropoler som omdrejningspunkt.

Mont Oliver lover i pressematerialet et udtryk, hvor The Bronx møder den jyske westcoast. Så tror man måske stilen er lagt. Men Mont Oliver overrasker. På en bund af rå hiphop-beats fortryller forsangeren med en stemme som en amerikansk patossanger fra 60′erne og leverer en personlig og særegen lyd.

Snyk – ny musik & Wundergrund On Tour præsenterer
Med en kærlighed til musikalsk skrammel-æstetik og metallisk energiudladning blander Jeppe Just Instituttet arcade musik og 70-80′er synth. Den musikalske inspiration er alt fra lirekasser til børneviser. De spiller på hjemmelavede instrumenter, der bliver bygget op af blandt andet slagtøj, isenkram og køkkenudstyr.

KarriereKanonen præsenterer
Den storstilede og ambitiøse talentkonkurrence, KarriereKanonen, har i år haft rekordmange ansøgere. Næsten 1400 håbefulde kunstnere har oprettet en profil på dr.dk/karrierekanonen, hvor man har kunnet læse, lytte og lære om alle ansøgerne. Efter en længere gennemlytningsproces blev 1400 til 12, og det er de 12 talentfulde grupper, der præsenteres på SPOT Festival. Herefter udvælges otte bands til at spille på Smukfest i august, hvor de tre vindere kåres.

Hiphopgruppen Vild $mith koncertdebuterer på SPOT, hvor de smækker flabede rim på disken og lover at levere varen med stor underholdningsværdi. Sangeren Amin Karami er en inspirerende, stemningsfuld og følelsesbetonet affære, der udspringer af den velproducerede danske urban-bølge. Den bølge har også fostret den svedige urban og soul-popper Dean Thompson, som har fået musikken ind med modermælken fra sin jamaicanske far, der bl.a. har turneret Danmark tyndt med Natasja. Også Kinch taler urban med en international lyd, som låner fra både M.I.A.s kantede pop og Robyns næse for hits. Det er bidende popmusik, man ikke kan sidde stille til.

Med blide og kærlige strøg er Camillo & Grandé dansk reggaeton, der tidligere har rykket rundt på svedende latinamerikanske dansegulve og leget med kontinentets rytmer. I en anden boldgade spiller Ilang blid og rar popmusik, og der bliver ikke lagt fingre imellem, når han åbner op for særdeles velskrevne melodier af den slags, der bliver hængende. City Syd skyder også med skarpt mod poppens tinder med storladen 80’er kærlighed, der hengiver sig til en solid blanding af melankoli, humor, pastelfarver, Rugsted/Kreutzfeldt og Sneakers. 80’erne har heller ikke været forgæves hos Mikkels Munk Iversen aka. Nordpå, der bl.a. har skrevet den fineste hjemstavnshymne til sin by Aalborg med ordene “Aalborg, din havneluder, hvornår ses vi igen?”.

Kejthåndet er to singer-songwriters med meget på hjerte. Det er hverdagslyrik af bedste skuffe med smerte og knuste kærlighedsdrømme, der lyder lidt som ”da far var yngre”. Da far var yngre spillede de også postpunk og dyster rock, og det er lige hvad The Minds of 99 gør med desperation og energi, samt fokus på lyrikken og virkelig stærke melodier. Hvis du har brug for psykedelisk rock, skal du derimod have fingrene i Helmet Compass, der er tre mand høj garagepunket energi med speederen i bund og kurs mod rockmytologiens klassiske kammer.
Indiepoppede Dead Young Oaks runder KarriereKanonen af med længsel og varme, der sender dig direkte ud i en lun træhytte med en varm kop sort kaffe og en god portion folk-stemninger.

OBS: Frist for Den Sorte Skole-billetter på mandag
Den Sorte Skoles tre SPOT-lektioner er alle med i billetten til SPOT Festival, men for at få adgang til åbningskoncerten 2. maj i Helsingør Theater kræves en smule hjemmearbejde. Der er nemlig kun plads til knap 200 gæster, og derfor skal man selv fremskaffe en gratis ekstrabillet, som uddeles efter først-til-mølle-princippet fra på mandag 15. april kl. 12.00.

Læs hvordan her.