OITN Penny Police

Ny Out In The North session til søs på en husbåd

Artikel af Frederik Kyhn / Video & editing af Matias Tolstrup / Grafik af Lærke Heegaard

1.320.000.000 km2. Så meget af den klare væske, der i daglig tale omtales som vand, findes der i vores smukke planets have. Der er derfor god grund til at antage, at de fleste mennesker har en større eller mindre modtagelighed overfor de følelser, der kan være forbundet med de enorme vandmasser. Men undertegnet vil alligevel pointere, at der måske hersker et specielt kærligt forhold til havet i det lille nordiske land, Danmark, hvilket ikke virker specielt mærkeligt, når man tager i betragtning, at landet næsten er omringet af vand og derfor har en lang søfartshistorie, fyldt med eventyr på høj sø, tilsat rigelige mængder skumsprøjt.

Se Penny Police spille “Run For Your Life” fra hendes nye ep.

Det er en særdeles velvalgt dag, stormfuld, med høj sø og perfekt til dagdrømning om søeventyr. På en lille husbåd fasttøjret ved en af Københavns utallige havne møder den varme og venlighed, der strømmer fra Penny Police. Den unge kvinde bag det musikalske projekt fortæller os, at husbåden ikke har været på mange oversøiske eventyr. Slet ingen faktisk, selvom der var planer om et lille visit til Sverige sidste sommer. Selvom hun stadig befinder sig i vækstlaget af unge kunstnere, har Penny, der bærer det borgerlige navn Marie Fjelsted, allerede slået sit navn godt fast med både en ep og et fuldlængde album i bagagen. Og nu er den danske sangskriver klar med sin tredje udgivelse, “Sink or Sail”, under Penny Police-pseudonymet. Et navn der, ifølge Marie selv, har anarkistiske rødder.

- Jeg ville ikke repræsenterer musikken i mit eget navn. Det ville få det til at lyde for singer/songwriter-agtigt, hvilket det jo er, men jeg ville gerne have at det skulle være mere end det. Så jeg valgte Penny Police, som består af pigenavnet Penny, som er sødt og uskyldigt i kombination med police, som omvendt repræsenterer noget hårdt og råt.

Da Marie og hendes musikalske partner sætter deres sparsomme gear op og slår de første toner an på denne solskinsfulde, men isnende kolde forårsdag, kan en anden kontrast skelnes i de sødeligt melankolske toner fra instrumenterne og Maries stemme, der blander sig med de skarpe lyde af vinden og havet der slår imod siderne på den lille båd. En finurlig analogi for titlen på den nye ep, hvorfra sangen “Run For Your Life” er hentet.

Selvom sangens titel har angstprovokerende konnotationer strømmende fra sig, synes Marie, at den i højere grad handler om at leve livet i fulde drag.

- Jeg synes sangen handler om at løbe for livet, ikke som i at der er nogen i hælene på dig, men fordi det er nødvendigt at kæmpe for de ting, man holder af, og gøre hvad man synes er rigtigt. Det er noget jeg siger til mig selv, når jeg har en dårlig dag. Så det er ikke kun positivt.

Selvom det kun er én af Maries musikalske sparringspartnere, der er til stede i videoen, er den nye ep fyldt med en bred vifte af instrumenter, og trods den tidligere reference til den fortærskede singer/songwriter-genre synes Marie, at musikken kan noget mere.

- På min første udgivelse vidste jeg, hvordan jeg ville have at sangene skulle lyde. Det var min første udgivelse, så jeg havde brug den form for kontrol. Det var meget intimt. På albummet derimod, opdagede jeg nye lyde og idéer undervejs, så der blev det en friere lyd.

Billedet af de melankolske toner fra Penny Police, i sammenspil med den rå danske natur, sidder fast på nethinden, da vi forlader husbåden efter en rolig og fokuseret eftermiddag, trods det barske vejr. Denne følelse beskriver Marie selv meget fint, da hun til slut nævner, hvad hun selv føler er det særlige ved at være en nordisk sangskriver.

- Der er utrolig meget melankoli og indadvendthed i den nordiske musik. Den besidder utrolig mange lag, synes jeg. Det er der selvfølgelig meget musik, der gør, men jeg synes stadig man skal grave en smule dybere med de nordiske artister og deres musik.

Se flere videoer fra Out In The North her.