NORDLYD – Søren Huss, Siri Nilsen og Mariam Wallentin i brudfladen mellem klassisk og rytmisk

Kasper Rønberg Schultz

NORDLYD befinder sig i grænselandet mellem den klassiske musik og den rytmiske. Midt i det hele står Mette Dahl Kristensen, som har skrevet helt nye arrangementer for et stort stygeorkester til udvalgte sange af Søren Huss, Siri Nilsen og Mariam Wallentin fra Wildbirds & Peacedrums.

-  Da Mette spurgte, var jeg egentlig tændt på ideen allerede fra start. Jeg takkede ja ud fra en ret stor forkærlighed til strygere, som jeg jo også bruger meget i min egen musik, siger Søren Huss om projektet NORDLYD, som præsenteres for første og eneste gang på SPOT.

NORDLYD er ikke så lidt af et svendestykke. Det er Mette Dahl Kristensens kandidatprojekt ved Det Jyske Musikkonservatorium, og man må sige, at hun har formået at stable et temmelig spændende samarbejde på benene.

Med NORDLYD har hun skabt en koncert for et stort strygeorkester, som vil spille sammen med de tre sangere, der hver især repræsenterer meget forskellige grene af den nordiske musikscene lige nu.

Musik for flere stemmer
Omdrejningspunktet for NORDLYD er Mettes helt nye strygerarrangementer til udvalgte sange fra de tre sangeres bagkataloger. I samråd med de tre har Mette udvalgt sangene, som hun efterfølgende har omarrangeret til lejligheden.

- Jeg kan godt lide sangskrivningen i den rytmiske musik, og samtidig er jeg meget betaget af den klassiske musiks lyd – dens klangideal om man vil, siger Mette.

- Jeg går sjældent langt væk fra det givne materiale i forhold til form og harmonik – det er ikke rigtig min stil. Jeg har dog lavet enkelte reharmoniseringer bl.a. til et af Sørens numre, som han heldigvis godt kunne lide, fortæller Mette.

Søren Huss synger tre sange fra ”Troen & Ingen”, norske Siri Nilsen synger sange fra sin nyeste plade og svenske Mariam Wallentin har valgt at synge en sang fra hver af de plader, hun har udgivet med sit band Wildbirds & Peacedrums.

Søren Huss: Fuldstændig i min ånd
- Jeg glæder mig. Helt i starten sendte Mette et lille lydklip af noget, hun havde lavet tidligere, som jeg syntes var rigtig fedt. Så jeg har ikke været særlig betænkelig. Jeg har hørt det første arrangement til mine sange, og Mette bevæger sig i det samme tonale og melodiske univers som mig, så det er fuldstændig i min ånd, siger Søren Huss.

Dune_v079

(Mette Dahl Kristensen – Foto: Michael Boe Laigaard)

Lejenkvartet.dk
Det er ikke første gang, at Mette deltager som udøvende på SPOT. Til SPOT Festival i 2009 sad hun på scenen, da When Saints Go Machine tog del i den officielle åbning, hvor også Oh Land og den odeanseanske rockgruppe Ave spillede med klassiske orkestre. Hun var med i den strygekvartet, som efterfølgende er vokset til en sekstet under navnet Who Killed Bambi?

Sekstetten har allerede spillet sammen med bl.a. Asbjørn, Duné, førnævnte Oh Land og Teitur.

- Det var på SPOT Festival, at ideen til Who Killed Bambi? blev født. Da vi spillede koncerten med When Saints Go Machine var ideen ikke helt færdigudviklet, og det tog et års tid at finde en identitet. Vi overvejede forskellige bandnavne, herunder ”Lejenkvartet.dk”, for vi ville have, at det skulle være så let som muligt at hyre os, griner Mette.

Det er altså ikke første gang, at SPOT Festival inddrager projekter, der befinder sig i krydsfeltet mellem den klassiske musik og den rytmiske. På den måde ligger NORDLYD i naturlig forlængelse af én af SPOTs mange traditioner.

 

Who-Killed-Bambi----01-v01

(Who Killed Bambi? – med Mette siddende på det næstøverste trin. Foto: Michael Boe Laigaard)

En reserveret siddeplads
Who Killed Bambi? kommer til at udgøre kernen i det 30-40 mand store orkester, som akkompagnerer de tre sangere. Men strygesekstetten må undvære Mette på scenen.

- Jeg har besluttet, at jeg ikke selv skal spille med i denne omgang.Koncerten bliver kun spillet denne ene gang, så det er min eneste chance for at høre den live. Derfor håber jeg lidt på, at vi kan sætte et stort “reserveret”-skilt op nede midt i salen, så jeg kan få en god plads, smiler Mette.

Mette arrangerer – i mere end én forstand – musik for vældig mange stemmer. Projektet tæller udover de tre prominente sangere også den grafiske designer Michael Hansen, 30-40 konservatoriestuderende og dirigenten for Danmarks Ungdomsensemble, Morten Ryelund. Derudover vil et mindre filmhold, en fotograf og en lydtekniker dokumentere koncerten på SPOT.

Koncerten er Støttet af Dansk Kapelmester Forening

Kapelmesterlogo