Foto: Johanne Fick

Med øret til Stenbroen – TopGunn, Yo Felles, Sukker Lyn og Abbaz er lyden af hovedstaden

Daniel Lindberg Heydorn

I samarbejde med bookingbureauerne Offbeat og VUF Empire præsenterer SPOT i år fire navne, som alle er højaktuelle eksempler på, hvad der rører sig under det lidet deskriptive mærkat ”urban”. Et tværsnit af lyden på hovedstadens stræder netop nu. Det er et basfikseret genresammensurium, der slippes løs i form af tre rappere og et dj-kollektiv, som blandt andet har gennemtrawlet de amerikanske sydstaters stripklubber, Sydamerikas klubscener og Jamaicas dansehaller, iklædt fundene en rask mængde københavnsk kækhed og skruet op for bassen. Helt op.

“Det er alt fra dancehall, R&B, trap, dirty south, bailefunk, electronica og tropical booty bass. Fællesnævneren for de fire er egentlig bare, at det er det nyeste. Det bliver et show, hvor man kommer helt rundt i deres materiale og i lyden lige nu,” forklarer Anton Voss fra Offbeat.

 

 

Flere af de optrædende har desuden tilknytningen til Cheff Records til fælles. Pladeselskabet, som er mest kendt for at stå bag fænomenet Kidds udgivelser, har indlemmet trap-rapperen Sukker Lyn og sanger/rapper Abbaz. TopGunn har fra start været en central drivkraft i Cheff-kollektivet sammen med Kidd og Eloq, hvoraf sidstnævnte indgår i dj-gruppen Yo Felles.

Yo Felles består udover Eloq af Julius Sylvest og Dixone. De tre mixer, sampler og laver mash-ups uden hensyntagen til andet end beat og bas. Julius Sylvest har spillet på så eftertragtede steder som Roskilde og Sonar Festival som del af kollektivet Copia Doble Systema. Dixone har ligeledes stor live-erfaring. Både med duoen Dokkedal/Dixen samt som pladevender på utallige københavnske og skandinaviske klub- og koncertsteder. Eloq er i lighed med de to øvrige medlemmer både dj og producer og har udover Kidds landeplager også produceret roste og mere elektronisk orienterede solo-ep’er.

 

 

De to mere ubeskrevne blade er Abbaz og Sukker Lyn. Abbaz har udviklet sin musik fra ren fløde til en hiphop-R&B-hybrid og synger på mange af sine numre. Sukker Lyn er det mest sydstatslige indslag og er efter en fortid med dancehall dykket ned i trap-genren. Debutpladen ”Megaflex” er netop udkommet. TopGunn er kendt fra en række sammenhænge, han producerer, rapper og synger, og hans fuldlængdedebut i eget navn er længe ventet. Han har desuden en voldsom mængde live-erfaring efter at have været fast indpisker under Kidds koncerter. TopGunn udgav i 2011 ep’en ”20’er i byen” under aliaset Shaq Boosie, hvor han blandede den dancehall-inspirerede vokal med Eloqs elektroniske beats.

 

 

Det er første gang, denne konstellation kan opleves, og – udover at være en indføring i de fire forskellige udtryk – udgør fællespræsentationen et dugfriskt tidsbillede. Og så er det en fortjent mulighed for at markere sig afgørende for de fire. Søren Mensberg fra VUF Empire uddyber: “Det her er deres gyldne mulighed for at træde i karakter som soloartister, og vise hvad de kan på egen hånd. VUF Empire glæder sig til at præsentere Sukker Lyn for musikbranchen og SPOT Festivals gæster.”