Foto: Kajsa G
Foto: Kajsa G

Kendt stemme i ukendt terræn

Mikkel Møl Dalsgaard

Kirstine Stubbe Teglbjærg. Navnet vækker måske ikke umiddelbart genklang, men ikke desto mindre er der tale om en af Danmarks mest hørte kvindelige musikere med mere end 40 millioner afspilninger på YouTube. Desuden er hun stemmen bag hittet “Eyes on Fire” fra soundtracket til blockbusteren Twilight, der har modtaget platin i USA for over to millioner solgte eksemplarer. 

Kirstine Stubbe Teglbjærg var i flere år stemmen bag Blue Foundation, der har opnået stor international succes. Siden hun i 2009 forlod bandet, har fokus været på en solokarriere, der blev skudt af sted sidste år i august med den forførende førstesingle “Drømmenes Lyd”, som i februar blev fulgt op af ”Tæppet er faldet”. SPOT har taget en snak med Teglbjærg om den transformation, der har ført frem til det dansksprogede debutalbum, som udkommer i slutningen af april.

En ny verden åbner sig
At Kirstine Stubbe Teglbjærg springer ud på dansk, kommer ikke ud af det blå. Selv før Blue Foundation tog form, skrev hun musik på modersmålet til en kortfilm i samarbejde med Tobias Wilner, og lysten til at vende tilbage – og til at dykke dybere ned i det ukendte – har hele tiden ligget på lur. Intet har været taget for givet, og udfordringen har været stor. Derfor bliver de mange positive reaktioner også modtaget med særlig stor glæde.

- Jeg har oplevet det både som helt vildt stimulerende og udviklende, men også som en kæmpestor udfordring. Jeg har trukket tæppet væk under fødderne på mig selv og er startet helt fra scratch. Det har været ufatteligt spændende. Ved at dykke ned i det danske sprog har en helt ny verden åbnet sig for mig. Jeg har følt jeg kunne sige mere mellem linjerne, og jeg kender flere hemmeligheder i sproget, siger Kirstine.

- I de første par år – mens jeg stadig var i Blue Foundation – arbejde jeg i smug på mine soloprojekter. Dengang var det et sideprojekt, men nu er det blevet til et hovedprojekt, og derfor er jeg selvfølgelig utrolig glad for, at det på en eller anden måde slår igennem hos folk. Man kan jo ikke regne med, at folk vil acceptere et skifte, fortsætter hun.

 

En ekstremt fysisk oplevelse
Fra start har ambitionen være klar. Kirstine Stubbe Teglbjærg ville finde ind til en lyd og et udtryk, som hun kan kalde sit eget. Tilgangen har været dogmatisk, og hun har selv komponeret og produceret hele pladen. Det er historien om målrettet arbejde og en indre proces, der har guidet sangerinden frem mod det endelige resultat.

- Jeg har hele tiden gået efter en tænding, og så roder man jo rundt i perioder og tænker “shit, hvor skal det hen ad”. Men jeg har alligevel forsøgt at holde et højt niveau i forhold til at få skabt noget og indspillet ting på computeren, som jeg så har vendt tilbage til. Det er den intuitive tænding, der har ledt mig videre, så man kan sige, at det har været en ekstremt fysisk oplevelse.

På den måde føler jeg, at jeg har lavet en personlig lyd, fordi det hele tiden har skullet resonere i mig selv, fortæller Kirstine.

- Den største udfordring har været, at jeg har sat mig selv i en situation, hvor jeg har skullet træffe beslutninger hele tiden. Men det har også været det, jeg gerne ville lære. Det har samtidig været en tidsmæssig udfordring, at projektet har fyldt mere, end jeg havde regnet med, siger hun.

- Men der har også været nogle vilde oplevelser af fryd, når tingene så er faldet i hak. Når jeg har følt, at nu lykkes det. Det har også været et privilegium, så det er to sider af samme sag, for det har også været vildt fedt at kunne fordybe sig så meget. Det elsker jeg!”

Rå, rastløs og voldsom
Blue Foundation er nu lagt på hylden, og selvom der i de seneste tre år er løbet meget nyt vand i Kirstine Stubbe Teglbjærgs å, fornægter stemmen og den gode melodi sig ikke.

- Jeg har stadig den stemme, som folk kender, og jeg elsker også stadig at lave en god melodi, som mange kender mig for fra Blue Foundation. Men solo har jeg også søgt efter en modpol til den lyse identitet. Kirstine fra Blue Foundation er helt klart med solo, men der er også en råhed, rastløshed og voldsomhed, som jeg har opprioriteret, fortæller Kirstine.

- Til koncerten på SPOT kan man forvente noget super drømmende og super vildt på samme tid. Og så længes jeg simpelthen så meget efter at komme ud og spille, at jeg næsten ikke kan rumme det. På den måde har jeg også givet afkald på noget. Jeg har haft brug for at isolere mig og fordybe mig – for at finde frem til en kerne i mig selv og finde mine egne ben at stå på. Derfor tror jeg man kan forvente en meget glad Kirstine, der er helt oppe at køre over at få lov til at komme til live igen sammen med musikken, og jeg er simpelthen så glad for at få lov til at spille på SPOT!

Læs mere om Kirstine Stubbe Teglbjærg her.