Højtflyvende HighasaKite
Kasper Rønberg SchultzHighasaKite fik ros af selveste Justin Vernon fra Bon Iver, efter han havde hørt det norske band på Øya Festival 2012. Nu er HighasaKite klar med dansk release af debutpladen ”All That Floats Will Rain” og koncert på dette års SPOT Festival. Vi har talt med gruppens sangskriver, Ingrid Helene Håvik.
- Jeg lyttede virkelig meget til hans musik i 2012. Jeg elsker hans musik, så det var cool, at han også kunne lide min, fortæller Ingrid.
Efter Bon Iver-frontmanden Justin Vernon havde hørt HighasaKite på Øya Festivalen 2012, skrev han begejstret på twitter: ”Holy shit this was a crazy band! I loved it!”
Men spørger man hende, om Bon Ivers begejstring har haft positiv betydning for karrieren, er hun mere tøvende.
- Jeg vil jo naturligvis gerne have, at vores succes var kommet under alle omstændigheder, så det håber jeg egentlig ikke, svarer Ingrid.
HighasaKite har da også fået masser af positiv opmærksomhed. Videoen til singlen ”Indian Summer” havde eksklusiv premiere på NME.com. Dagbladet.no placerede for nylig bandets debutplade på en fornem tredjeplads på listen over de bedste norske udgivelser i 2012. Og efter gruppens koncert på Øya Festival – hvor også musiksitet Pitchfork var til stede og smykkede gruppen med titlen ”Best Norwegian Act” – faldt det så altså Justin Vernon for brystet at uddele roser til HighasaKite. Først under en personlig samtale med Ingrid fra bandet og senere på Twitter.
Ensomhed og krigsmaling
En af de ting, der betyder meget for Ingrid, når hun skriver musik, er muligheden for at kunne isolere sig fra andre mennesker. På den måde har hun muligvis lidt til fælles med førnævnte Justin Vernon, som jo er kendt for, at hans første plade netop blev skrevet i selvvalgt isolation.
- Jeg har dog ikke brug for en hytte i en skov, smågriner Ingrid.
Hun har brug for at være alene, så hun kan prøve sig frem inden hun viser materialet til andre.
Det viser sig tydeligt i arbejdsfordelingen i bandet, hvor Ingrid er den, der står for den primære sangskrivning – en sangskrivning som i øvrigt tager sit udgangspunkt i en zither, et ret så usædvanligt strengeinstrument.
Gruppen er i det hele taget ikke bleg for at lege med finurlige indslag. For eksempel optræder medlemmerne til koncerterne i indianertøj med fjerpragt og fuld krigsmaling. HighasaKite er i sandhed et farverigt bekendtskab.
En indianer i internettets tidsalder
Selvom man klæder sig ud som indianer betyder det ikke, at man drømmer om at leve i tipi uden strøm, internet og andre moderne hjælpemidler. Gruppen er ikke teknologiforskrækkede nostalgikere.
- En af fordelene ved netter er, at vi har meget bedre mulighed for at nå ud til andre lande. Den proces, det er at blive kendt, kan gå meget hurtigere, siger Ingrid.
Hun medgiver, at der samtidig er langt flere musikere, der kæmper om opmærksomheden på nettet, og at det derfor også kan være sværere at blive kendt.
- Der er jo ikke så mange store stjerner længere. Alle har deres eget favoritband. Jeg er nu ikke sikker på, at det er så dårligt, siger hun.
I hvert fald fortsætter succesen for HighasaKite. Det første halvår af 2013 står på flittig koncertvirksomhed. Bandet har netop overstået en længere række koncerter på dansk muld i forbindelse med Nordisk 2013, og senere tager HighasaKite til både USA og Tyskland. Gruppens debutplade er ude i Danmark i dag, og til maj spiller HighasaKite på SPOT Festival. Her kan du jo passende benytte lejligheden til at undersøge, om de unge nordmænd er dine nye musikalske favoritindianere.