AsgeirTrausti650

Foto: Jesper Hedemann

Fremadstormende islænding kastede sig ud i engelsk

Twitterteam

Han er blevet et kæmpe hit i hjemlandet Island, hvor han har ramt alt og alle med sange på hans modersmål. Nu står det internationale gennembrud for døren for Ásgeir Trausti, og med det er fulgt et mere internationalt fokus fra den på dagen generte islændinge.

‘Den islandske Bon Iver’ blev Ásgeir Trausti præsenteret som, da han lørdag aften gik på scenen i en fyldt Rytmisk Sal i Musikhuset. Islændingen har den seneste tid arbejdet på sit internationale gennembrud, efter han i mere end et år har været en af de største stjerner på den hjemlige musikscene i Island.

Og med det er fulgt en række engelske sange, som indrømmet sender tankerne mod Bon Iver, men det er stadig de islandske sange, som gør Ásgeir Trausti speciel. Det er her, man rigtig kan mærke musikken og følelserne bag sangene, hvor en stor del er skrevet af sangerens egen far.

Den mening var den udsendte reporter fra Islands største avis Morgunbladid, en af SPOT Fesivals tweeps Helgi Snaer Sigurdsson, enig i. Han var på plads i salen i dag for at se, hvordan kometen fra Island klarede sig på udebane.

 

Det var samtidig en genert Ásgeir Trausti, som det aarhusianske publikum fik at se, hvilket også var uvant for dem, som havde haft fornøjelsen af at se ham på hjemmebanen i Reykjavík – som for eksempel Morgunbladid udsendte kunne berette på Twitter.

Men alt i alt leverede islændingen en koncert, som levede op til de fleste af publikums forventninger. For næste skud på stammen af store islandske musiker er forsat et ubeskrevet blad for mange danskere, som benyttede SPOT Festivalen til at få et nærmere kig på ham. En af dem var en anden SPOT Tweep, Mia Storm, som står bag bloggen Wonders Make Joy. Hun havde først stiftet bekendskab med sangeren i ugen op til SPOT, men efter koncerten var hun svært imponeret.  

Og måske er det slet ikke nødvendigt for Ásgeir Trausti at forsøge at ramme et internationalt publikum med engelske sange – for Mia Storm betød det i hvert fald ikke så meget, at hun ikke forstod et ord af det islandske sprog.

 

Den mening blev delt af flere i salen – og meget sigende fik Ásgeir Trausti største hit, den islandske sang Leyandermál fra debuten Dýrð í Dauðaþögn, den bedste medfart fra den fyldte sal. Hvilket heller ikke gik P6-værten Carsten Holms næse forbi, som sammen med størstedelen af de mange fremmødte var godt tilfreds med islændingens første SPOT Festival-optræden.