Drømmere, prisvindere og en dj – Young Dreams, Synd og Skam, Dj Static m. stjernegæster og 12 andre føjes til SPOT

Daniel Lindberg Heydorn

Det nye SPOT-kuld er både musikalsk og geografisk forbundet på zig-zaggende vis. Vi skal henover kontinenterne og ud i naturen. Og slutdestination er 3.-4. maj i smilets og fremskridtets hjemstavn.

De norske gutter i Young Dreams dyrker kompositionsmusik og surrealisme, mens de høster Pitchfork-roser for deres azurblå popperler. Debutpladen er om hjørnet og kimen til noget stort er for længst lagt. De ligeledes synth-glade So-so Echo har på imponerende kort tid lagt solide karrieregrundsten, efter de under et ophold i L.A. sidste år besluttede at skifte spor fra filmmusik til synthpop. Og så går det fra L.A. til Aarhus, hvor byhelten Dj Static har lagt i kakkelovnen til et hiphop-brag af de store, når han tropper med bl.a. Peter Sommer, Orgi-E, Jøden, J-Spliff, Jooks, Blacc EL, Nat Ill, Temu og Danni Toma. Sådan!

Den aarhusianske fest fortsætter med Go Go Berlin, som med charmen uden på denimjakken byder på klassisk rocktråd med attitude og indlevelse. Fra Aarhus skal vi ud i verden med konceptet Danish Vibes, som er et eksportprojekt rettet mod nichemusik af høj kvalitet. Til SPOT har en jury bestående af tyske branchefolk udvalgt fire world-orienterede navne fra et ansøgerfelt på over 70. I denne omgang er det balkandrengene fra Tako Lako, som flere gange før har holdt SPOT-gilde, samt Mzungu Kichaa, der er født i Danmark og opvokset i Tanzania, hvor han tog landets bongo flava-genre til sig og nu har givet den et personligt præg.

synd og skam
(Synd og Skam lover fugaer og friform)

Fra fjerne verdensdele til nordisk natur med Benjamin og By the Patient. Færøske Benjamin spiller en voodoo-inspireret form for popmusik, mens By the Patient er et af landets største (ekstrem-)metalhåb, og begge finder de inspiration i den omkringliggende natur. Er man fortsat metalsulten, er Fossils instrumentale sammenrend af punk og metalelementer – fremført på bas og tromme, foran et måbende publikum – et godt bud på en appetitstiller.

SPOTs singersongwriter-tradition holdes i hævd af Mathilde Savery, som 28. februar debuterer med live-ep’en ”Where Are You Tonight”. Jens Madsen, som er manden bag Echo Me, er ligeledes et menneske med en guitar, som i live-sammenhæng optræder med et band i ryggen. Kæden sluttes med favoritterne fra Det Elektriske Barometer, Den Fjerde Væg, som skriver dansksproget musik med særegne arrangementer og efter sidste års debut modtog stor anmelderhyldest.

Fra teenageværelsets sirlige notesbog skal vi dybt ind i værtshustågerne for at finde Synd og Skams poetiske fabuleren over dissonante akkorder og febrilsk trommespil. Svendborg-gruppen blev for nyligt tildelt en Steppeulv som ”Årets Håb”.

Kuldet rundes af med de to spændende, electronica-orienterede projekter, Panamah og Odd Collection. Panamah er klassisk sangskrivning mødt af moderne elektronik, og trioen har tidligere hittet med nummeret ”DJ Blues”. Odd Collection byder på en lignende krydsning af kendte dyder og ny lyd. Deres debutudgivelse er undervejs, men de har såmænd allerede samarbejdet med Medina.

Dj Static-foto: Viktor Sloth