Den Sorte Skole giver hele tre lektioner på SPOT

Kasper Rønberg Schultz

Ikke alene skal Den Sorte Skole åbne SPOT Festival torsdag 2. maj 2013. Festivalens gæster kan også godt begynde at forberede sig på udvidet pensum, når Den Sorte Skole holder forlænget arbejdsweekend på SPOT.

Torsdag, fredag og lørdag. Tre lektioner. Tre vidt forskellige oplevelser. Alle med baggrund i Den Sorte Skoles kommende udspil ”Lektion #3”. Et album, der består af svimlende mængder af samples fra et vildtvoksende lager af gamle vinyler. Et ekstremt puslespil.

På SPOT præsenteres musikken på et teater, som Q&A-koncert og med nyskabte visuals af kunstnergruppen Dark Matters i samspil med et stramt koordineret lysshow.

Når Den Sorte Skole åbner SPOT Festival om torsdagen sker det i Den Gamle By i Aarhus på Danmarks ældste købstadsteater, Helsingør Theater. Her kan man høre hele “Lektion #3″ i en unik setting. Den Sorte Skole tilpasser showet til de intime rammer, så rummet og musikken går op i en højere enhed.

- Til den tid er vi lige begyndt med at turnere, så det bliver en af de første gange, publikum får mulighed for at høre hele lektionen, siger Aage Jæger, der glæder sig til at spille i den smukke teatersal, når Den Sorte Skole sætter SPOT Festival 2013 i gang med en stemningsmættet åbningskoncert.

Q&A-koncert
Om fredagen vil Den Sorte Skole spille en koncert af mere forelæsningsagtig karakter. Den Sorte Skole vil gå bagom ”Lektion #3” og spille et udvalg af de vinylplader, som har udgjort råstoffet til det nye output, og samtidig vise hvordan de har skabt musikken. Under koncerten vil Den Sorte Skole gå i dialog med publikum. Som i al klasseundervisning skal man såmænd bare række fingeren op. Der findes ingen dumme spørgsmål.

Der bliver rig mulighed for at få opkvalificeret sin nørdviden omkring gamle vinyler fra alverdens musikgenrer, for under arbejdet med ”Lektion #3” har Den Sorte Skole har været vidt omkring i de mere underbelyste dele af musikhistorien.
- Vi har fra starten haft en vision om at blande så mange stilarter og kulturer som muligt. Der sker noget interessant, når en oud-spiller fra Irak pludselig spiller i band med en tablas-spiller fra Indien og en synthesizer-fyr fra startfirsernes Tyskland, griner Aage Jæger.

I det hele taget har Den Sorte Skole ønsket at sample musik, man ikke plejer at høre i mainstream radio. Til Q&A-koncerten på SPOT får du chancen for at blive klogere på, hvordan de har sammensat puslespillet af tusindvis af samplede brudstykker.. F.eks. kan du høre, hvordan amerikanske Malvina Reynolds guitar blandes med knivsliberi fra franske Un Drame Musicale Instantanés, vokal fra vestafrikanske Les Amazones de Guinees, knips fra brasilianske Guilherme Lamounier, synth-bas fra tyske Conrad Schnitzlers og fløjte fra Indonesiske Waldjinah.

Sidste lektion
Den tredje og sidste koncert vil foregå lørdag aften i Musikhusets store sal. Her folder Den Sorte Skole hele den visuelle side til “Lektion #3″ ud. Med kyndig hjælp fra de visuelle kræfter i Dark Matters – som tidligere har leveret større interaktive lysinstallationer til Roskilde Festival og arbejdet sammen med kunstnere som Trentemøller, Mew og Kashmir – kan Den Sorte Skole præsentere et gennemkomponeret totalshow, hvor musik, visuals og lysshow smelter sammen i én organisme.

- Vi har grundlæggende været fascineret af det, Dark Matters laver. Da “Lektion #3″ udgør et meget cinematisk lydunivers, virkede det oplagt at lave en visuel side. Vi har arbejdet med musikken som ét langt forløb, og vi har ønsket at det visuelle skulle understøtte dette. Desuden har Dark Matters skabt en scenografi, der giver publikum en rumlig visuel oplevelse og vi undgår at pacificere folk med et ”dødt” videospor på skærme. Men vi vil jo helst ikke røbe for meget, siger Aage Jæger.

- Vores lysmand Frederik Heitmann har samarbejdet tæt med Dark Matters. Lyset har en evne til at komme ud i rummet på en anden måde end videoprojektioner, så de har arbejdet på at lave et samlet udtryk. De har været med i de sidste måneder af tilblivelsen af “Lektion #3″, så vi i fællesskab har kunnet få det hele til at spille sammen, fortæller Aage Jæger.

“Laver I snart jeres egne numre?”
Forud for arbejdet med den visuelle iscenesættelse af ”Lektion #3” ligger en helt enorm arbejdsmængde.

- Vi har brugt 2½ år på pladen. Hele det første år gik med at lytte til gamle vinyler, klippe dem op og systematisere dem i et arkiv. Vi lyttede til 50-70 plader om ugen, og endte med ca. 4000 samples. Med afsæt heri begyndte vi så at sammensætte hele puslespillet, fortsætter Aage Jæger.

Hvis man skulle forestille sig, at man ikke kan skabe autentisk musik ved at genbruge andres indspilninger, bør man muligvis tage tanken op til genovervejelse.

- Tit spørger folk, om vi så laver noget selv denne gang. Det føler vi altid, vi har gjort. Men denne gang er tingene blevet taget mere ud af kontekst. En passage på tre minutter kan bestå af hundredvis af brudstykker fra 17-18 gamle plader, der er klippet op og sat sammen på ny. Vi føler derfor også, at det er et meget særegent og autentisk lydunivers, vi har skabt, siger Aage Jæger.

- Det har taget afsindig lang tid at sætte det sammen. Alt skal passe med hinanden. I rytme, tempo, stemning, lydbillede og ikke mindst toneart. Det sidste er særligt udfordrende, når man sampler musik fra så forskellige dele af verden, som vi har gjort. I nogle musikkulturer anvender man andre toner end vi gør i vesten eller f.eks. kvarttoner. Noget som måske umiddelbart kan lyde falsk i vores ører, er i virkeligheden klokkerent leveret. Det er et kæmpe arbejde at finde ting, der passer sammen, afslutter Aage Jæger.

Terp din 10-tegns-kode
Alle tre lektioner af Den Sorte Skole er med i billetten til SPOT Festival, men for at få adgang til åbningskoncerten i Helsingør Theater kræves en smule hjemmearbejde. Der er nemlig kun plads til knap 200 gæster, og derfor skal man selv fremskaffe en gratis ekstrabillet. Det sker via www.spotfestival.dk/dss, hvor ekstrabilletterne gøres tilgængelige præcis kl. 12:00 mandag 15. april.

Man skal i forvejen have købt sin almindelige to-dages-billet til SPOT Festival inden søndag 14. april kl. 23:59. Man skal nemlig bruge den lange 10-tegns kode, som fremgår ved billettens stregkode, hvis man vil forsøge at skaffe sig adgang til åbningskoncerten. De gratis ekstrabilletter uddeles efter først-til-mølle-princippet, så vær parat ved computeren kl. 12:00 mandag 15. april.